Nieuwsbrieven 2017


Beste sponsors en vrienden van Stichting 2gether 2 Africa.

 

Het nieuwe schooljaar 2017-2018 is in volle gang. We hebben bij ons Gambia bezoek in november als eerste alle kinderen op de scholen gecontroleerd en indien mogelijk een foto naar hun sponsor gestuurd. Kinderen die tijdens ons bezoek niet aanwezig waren, zijn opgeroepen om zo snel mogelijk naar school te komen. Ook waren nog enkele kinderen van het vorige schooljaar er in geslaagd om alsnog na de vakantie periode naar het  vervolgonderwijs te gaan. Sponsors hebben bericht gekregen van deze verandering.

 

Dayspring school is een mooi schooltje geworden. Met speciale dank aan de School met de Bijbel uit Notter die enkele mooie giften voor het renoveren van dit gebouw gaf. Drie leraressen geven hier dagelijks les aan 90 kinderen.

 

Komende jaren hopen we veel aan het onderwijs te werken. Het onderwijs in Gambia is zoals je begrijpt veel anders dan bij ons in Nederland. Waar veel mensen nooit onderwijs hebben gehad kun je geen top leraren verwachten. Daarom neemt Stichting 2gether 2 Africa de zorg om zoveel mogelijk onderwijzers te kwalificeren. Dit jaar hebben we twee leraressen die een officiele opleiding volgen bij het onderwijs college. Zij gaan naar college in de schoolvakantie. Het volgend schooljaar hopen nog drie leraressen onderwijs te volgen. 

 

In deze periode was ook de jaarlijkse sponsorreis 'meet the kids of Gambia'. Twaalf dames gingen mee naar de scholen en kregen de kans hun sponsorkind te ontmoeten. Het hoogtepunt van de reis was weer de zwempartij in het hotelzwembad en aan het strand. Kinderen vonden het geweldig en werden verwend. Hun sponsor en wij hebben ervan genoten. Geweldig, altijd weer!

 

In februari staat het volgende bezoek gepland. Omdat de meeste gezinnen in Gambia in grote armoede leven (waar wij niet van weten en niet kunnen begrijpen) willen we de jaarlijkse rijstactie weer in februari houden. Hierover komt t.z.t. nog een bericht.

 

Het uitgangspunt van Stichting 2gether 2 Africa blijft: Het geven van onderwijs aan kinderen die steun nodig hebben. Zo kunnen ook zij een kans in het leven krijgen om een goede basis te leggen voor hun verdere bestaan.

 

Er zijn nog enkele kinderen in het programma van Stichting 2gether 2 Africa die een sponsor nodig hebben voor een periode van 3-4 jaar. Kosten: 55 euro per jaar. Wil je of ken je iemand die wil sponsoren? Ga dan naar de website www.2gether2africa.nl en meld je aan.

 

Blijf steunen, zonder je hulp kunnen wij niet verder!

 

Wij wensen je goede kerstdagen en een gezond 2018.

 

Annelies en Elly Troost.

Juni 2017

 

Schooljaar 2016-2017 is bijna voorbij.

 

We krijgen soms vragen over waar Stichting 2gether 2 africa voor staat. Ons doel is: Het geven van onderwijs aan kinderen om ze een kans te geven op verder onderwijs. Is een kind 4 jaar dan kan het naar school en zal het wat langer in sponsoring zijn dan een kind van bijv. 6 jaar. Deze scholen, nursery scholen geheten in Gambia,  zijn zo belangrijk omdat een kind hier naast de basis van het Engels ook kennis maakt met, vormen, kleuren, letters, cijfers enz. Pas daarna zal het kind een goede start op de primaryschool (bovenbouw) hebben. Sponsoring bestaat uit 1, 2 of 3 en met uitzondering uit 4 jaar. Elke sponsor weet welk kind hij of zij sponsort het betreffende schooljaar. Sponsoring is 55 euro per jaar.

 

Na een wat onstuimig jaar door de machtwisseling is alles gelukkig weer rustig in Gambia. Dit brengt toch gevolgen. Doordat er veel ouders met hun kinderen op de vlucht waren voor geweld zijn er helaas enkele kinderen niet terug gekomen naar school. Voor sommigen is het vrij eenvoudig om ergens anders een bestaan op de bouwen. Heb je niet veel, dan hoef je ook niet veel achter te laten. Een big shopper kan al genoeg zijn voor een verhuizing.

 

Ook zijn er veel kinderen die dit jaar uit het programma van Stichting 2gether 2 Africa gaan. Zij gaan van nursery (onderbouw) naar primary (bovenbouw) school. Dan is het doel van de sponsoring bereikt!! (zie foto bijlage)

Begin juni hebben we veel nieuwe leerlingen kunnen ontmoeten voor het volgend schooljaar.

 

Stichting 2gether 2 Africa is nog aan het renoveren met een pand voor Dayspring school. Twee lokaaltjes en een speel/knutsellokaal zijn klaar. Aan het derde lokaaltje wordt gewerkt. Hiervoor is nog wat sponsoring nodig. Ook zijn er nog een aantal meubels en schoolborden nodig om dit schooltje compleet te maken.

 

Op Dayspring, Credence en Dumosschool hebben enkele leerkrachten een opleiding van drie jaar om het onderwijs te verbeteren. Wil je een onderwijzer steunen door een opleiding te sponsoren laat het ons weten. Een jaar les voor leerkrachten op college gedurende de kindervakanties  is 120euro.

 

Vanwege de grote hoeveelheid rijst die we konden verdelen zijn er per school groepsfoto's gemaakt van de kinderen die rijst hebben ontvangen. 

Zijn er nog vragen, laat ze ons weten door een e-mail te sturen naar info@2gether2africa.nl en wij geven zo spoedig mogelijk antwoord.

 

Hartelijke groeten en dankjewel voor je hulp aan Stichting 2gether 2 Africa. 

Annelies en Elly Troost


Januari 2017

Hallo allemaal. 

                                                                                         

Het is al een hele poos geleden dat de laatste nieuwsbrief juni 2016  is uitgekomen. Ondertussen is het nieuwe schooljaar 2016-2017 al een eind voorbij. Op de scholen gaat het naar omstandigheden goed. Zoals iedereen wel heeft kunnen volgen in de media heeft er een machtswisseling plaatsgevonden in Gambia. Deze wisseling ging niet zoals de bedoeling was. De 22 jaar zittende president Jammeh wilde de macht niet overdragen aan zijn opvolger Adama Barrow. Het gevolg hierop was een bijna militair ingrijpen van de Ecowas landen. (vereniging van West Afrikaanse landen) In die periode waren wij in Gambia. Wij zagen ouders met kinderen vluchten naar omringende landen, bang voor een eventuele oorlog. Gambia liep grotendeels leeg. Scholen waren gesloten en met veel moeite kregen we een aantal kinderen op de scholen. 18 januari kwam er een abrupt einde aan ons Gambia bezoek. We moesten naar Nederland terug, Gambia zou niet meer veilig zijn. Precies de dag dat een groep van 16 sponsors zou komen om in Gambia de projecten en de kinderen  van 2gether 2 Africa te bezoeken. Helaas moest deze reis een dag van te voren worden geanuleerd.

 

Door dit alles kun je begrijpen dat we niet konden doen wat we wilden. Toch is het nog gelukt om van de meer dan 250 zakken rijst die we mochten delen er 150 op de plaats van bestemming te krijgen. Sponsors hebben hiervan een foto gekregen. Voor de kinderen die we niet konden bereiken wordt de rijst bewaart tot een volgend Gambia bezoek. Mocht er een foutje van onze kant gebeuren neem het ons aub niet kwalijk. Het was bijna niet te doen in de hitte en chaos.

 

Verschillende mensen en kinderen hebben zich opnieuw ingezet met acties en ook de verkoop van handgemaakte vogelhuisjes uit Gambia gaf flink wat sponsorgeld. Door deze acties kunnen we verschillende projecten realiseren. Toch blijft er nog veel geld nodig.

 

2gether 2 Africa is begonnen met een nieuwe uitdaging:  Dayspring Nursery School. Dit schooltje komt in een onafgemaakte compound, een soort van 2 onder 1 kap woning. De bedoeling is hier 3 lokalen en een speel/knutsellokaal te maken. Dit schooltje bied een plek aan ongeveer 90 kinderen.

 

Credence shool heeft een slecht dak. Doordat er een boabab boom naast de school staat proberen buurtkinderen er met stenen vruchten uit te gooien. De stenen komen op het dak van de school met het gevolg dat er gaten in de dunne dakplaten komen. De bedoeling is om platen op het dak te leggen die een stuk dikker zijn. Voor juli wanneer het regenseizoen begint zal dit klaar moeten zijn. Ook hier heeft 2gether 2 Africa nog een open post voorstaan.

 

Dumos school is klaar. In mei 2014 zijn we met project Dumos begonnen en in september 2014 konden er al 60 kinderen naar dit schooltje. Al snel is er een uitbreiding van een gebouw met  4 lokalen bijgekomen. Open Hof kerk uit Rijssen heeft met hun acties hier een grote bijdrage aan geleverd.

 

Op dit moment zijn er  meer sponsors dan sponsorkinderen en hebben we een wachtlijst. Dit betekent en daar zijn we blij mee....dat alle kinderen een sponsor hebben. In mei/juni gaan we terug naar Gambia en dan hopen we weer veel  nieuwe kinderen te krijgen.

 

In december is project 2gether 2 Africa geregistreerd en voortaan mag het Stichting 2gether 2 Africa heten!

 

Omdat de mensen in Gambia zo getroffen zijn door de politieke onrust en ze al bijna niets hebben leek het ons een goed idee sponsors opnieuw in de gelegenheid te stellen om 25 kilo rijst te geven. Wil (niet verplicht) je voor de 2e keer dit schooljaar een gezin 25 kilo rijst geven? Maak dan 15 euro over op:

 

NL45 RABO 0140 0509 49 tnv Stichting 2gether 2 Africa.  (eventueeel met naam kind)

 

 

Groeten van Stichting 2gether 2 Africa:  Annelies en Elly Troost.