informatie


Everything for a smile

Mo
Mo

Motivatie

Wij zijn twee zussen,  Annelies en Elly Troost. Een aantal jaren geleden kwamen wij in contact met Mo. Zijn familie kon niet voorzien in de schoolkosten waardoor wij besloten dit te vergoeden. Dit gaf hem de kans zijn talenten en vaardigheden te ontwikkelen. Helaas is Mo in april 2010 overleden aan de gevolgen van Malaria.

 

In de tussentijd realiseerden wij ons dat er veel meer kinderen in Gambia zijn waarvan de ouders niet kunnen voorzien in het schoolgeld. De ouders van nu zijn opgegroeid in eigen stamtaal waardoor de kinderen van nu de Engelse taal niet leren vanuit de opvoeding. De kennis van deze taal is nodig om deel te kunnen nemen aan de bovenbouw van het basisonderwijs, wat door de overheid wordt vergoed. Om de kinderen van deze generatie de Engelse taal te leren, zijn er overal in het land de zogenaamde Nursery Schools opgericht; de onderbouw van het basisonderwijs. Dit zijn privéscholen en worden niet gesteund door de overheid. Vele gezinnen zijn echter niet in staat om zelf het schoolgeld van  55 euro per jaar op te brengen.

 

Projecten

In Gambia werkten we nauw samen met Emanuel Turay, de lokale contactpersoon voor de projecten en het verrichten van hand- en spandiensten. Mede dankzij hem hadden en hebben we momenteel een goede samenwerking met verschillende Nursery Schools. Emanuel is op 27 juni 2022 overleden.

 

Ons belangrijkste project is de sponsoring van schoolgeld zodat kinderen deel kunnen nemen aan onderwijs van de Nursery Schools. Voor een bedrag van 55 euro krijgt een kind een schooluniform en kan het een jaar lang naar school. De sponsoring loopt gedurende de gehele schoolperiode door. De schoolperiode op de Nursery School duurt drie à vier jaar.

 

Vanuit overige giften worden onderhoudswerkzaamheden, nieuwbouwprojecten en schoolmaterialen bekostigd.

 

Project bezoeken

Een aantal malen per jaar brengen wij een bezoek aan Gambia. Gemiddeld een keer per jaar organiseren wij een reis waarin wij sponsors de gelegenheid geven onze projecten te bezoeken. Het is (meestal) ook mogelijk uw eigen sponsorkind te bezoeken.

Voor vragen kunt u gebruik maken van het contactformulier op deze website.

Gambia

Gambia ligt op het uiterste Westpunt van Afrika aan de Atlantische Oceaan en wordt aan drie kanten omringd door het land Senegal. Gambia is met de oppervlakte van zo’n 11.000 km² het kleinste land van het Afrikaanse continent. Gambia is iets groter dan Brabant en Gelderland samen. Dwars door het land loopt de rivier de Gambia. Langs de kust liggen vele zandstranden en rond de uitmonding van de rivier is het landschap vrij moerassig met mangrovebegroeiing.

 

Gambia is sinds 1970 een republiek met als staatshoofd een president die tevens regeringsleider is. De hoofdstad van Gambia is het Westelijk gelegen Banjul. Andere grote plaatsen zijn Serrekunda, Brikima en Bakau.

 

In 2021 telde Gambia ongeveer 2,6 miljoen inwoners. Deze bevolking is afkomstig uit vele volkeren, ieder met zijn eigen taal en cultuur. Deze zogenaamde stammen komen niet alleen in Gambia voor maar in praktisch alle West-Afrikaanse landen. Ruim de helft van alle Gambianen spreekt naast de eigen stamtaal ook Engels, de officiële taal van Gambia.

 

Iets meer dan een kwart van de Gambiaanse bevolking heeft een school afgemaakt. Een groter gedeelte kan niet lezen en schrijven. Dit probleem wordt deels veroorzaakt door het tekort aan goed onderwijs. Er bestaat geen leerplicht en er is ook geen richtlijn wanneer kinderen voor het eerst naar school moeten gaan. Hoewel het aantal scholen snel groeit, is er nog een chronisch tekort.